TECKNAREN

Jag bor och arbetar i Stockholmsförorten Farsta med Lena och två barn.
Tecknar på heltid sedan 20 år. Gör samtidskommenterande bilder i fack- och dagspress. Dessutom barnboksillustratör, utställare och föredragshållare.


Robert Nyberg, draperi i Kommunals förbundshus
Draperiet hänger i Kommunals pressrum på Hagatan i Stockholm, tryckt på sammet av Ljungbergs Textiltryck 2010

Född 1956. Flyttar som tolvåring från rika Danderyd till barnrika Farsta. Utbildar mig till byggnadssnickare efter gymnasiet och miltärtjänst i Luleå. Tecknar då oavlönat i vänsterpress och är löpstark men vek division 8-spelare i fotboll. Går konstlinjen på Birkagårdens folkhögskola i två år till 1983. Frivilligarbete på Folket i Bild Kulturfronts redaktion. Medverkar i varje nummer av FiB ett antal år.

Vid mitten av 80-talet tecknar jag regelbundet i Metallarbetaren och så småningom också i Kamratposten. Gör ofta bilder till min bror Mikael Nybergs texter i diverse stora och små tidningar, till exempel på Aftonbladets kultursida och i Clarté. Tecknar gästserien en månad åt Dagens Nyheter 1987, där jag senare också ritar åt sportbilagan och ekonomisidorna. Samarbetet med författaren Johan Althoff inleds och 1990 gör vi bilderboken Betong-Olsson. 1993 "hittar" fackförbundet Kommunal mig och ger mina bilder ett genomslag utan motstycke i min produktion.

Jag sitter i styrelsen för Föreningen Svenska Tecknare och för vår lokala hyresgästförening. Jag är också med och sköter satirarkivet.se, samlingsplatsen för satir i bild på nätet.

Mina bilder kan man idag hitta i bland annat i Publikt, Dagens Arbete, Kritiska EU-fakta, Fastighetsfolket, Här & Nu och på Aftonbladets ledarsida. Från år 2001 arbetar Lena och jag tillsammans med idéproduktionen och med framställningen av tryckoriginal.

Jag har blivit hedrad med ett antal priser genom åren, inte minst från fackföreningsrörelsen. Nu senast också Johan Ahlbäcksstipendiet (2009) och det nyinstiftade Gormanderpriset (2010). Gormanderpriset utdelas till minne av författaren Gunnar Ohrlander. 2011 tilldelades jag det prestigefulla EWK-priset från EWK-stiftelsen. Prisutdelningen skedde på Centrum för Politisk illustrationskonst/Arbetets Museum i Norrköping.

Hem